Expresné doručenie
Odborné rady
Vrácení zdarma do 40 dnů
Doprava zdarma od 799 Kč

Zpřesnit vyhledávání

Krmivo pro morčata

1 2
1 2

Náš odborník na kočky Mrau ví, že jedním z nejdůležitějších předpokladů pro správný chov morčat je kvalitní strava. Mrau vám na svém vlastním příkladu potvrdí, že strava je nejdůležitějším faktorem pro dobrou kondici, zejména pokud je kvalitní. Morče, jinak známé jako morče domácí, je býložravé zvíře, kterému je třeba zajistit dostatečné opotřebení zubů a podporu trávení. Vyznačují se také citlivým trávicím traktem, takže špatně reagují na náhlé změny stravy. Každá změna by měla být prováděna postupně, protože i nový druh potraviny může vyvolat negativní reakci. Rychlé změny stravy mohou vést ke ztrátě chuti k jídlu a podrážděnosti. V nejhorších případech může dojít k metabolické acidóze nebo obstrukci zažívacího traktu, což představuje skutečné ohrožení života zvířete. Morčatům by se měla podávat malá porce suchého krmiva pro morčata najednou, aby neměla možnost sníst pouze pro ně nejchutnější složky a zbytek nechat být.

Jaké krmivo pro morčata?

Morčata potřebují v potravě dostatek vlákniny, aby si udržela co nejlepší zdraví. V domácích podmínkách by morčata měla být krmena především senem, nejlépe obsahujícím timothy grass, a připravenými krmivy pro morčata, protože jejich složení je přizpůsobeno stravovacím požadavkům těchto zvířat. potraviny pro morčata jsou ty s vysokým obsahem vitaminu C, který si zvíře nedokáže samo syntetizovat. Nezapomeňte, že není důležité pouze složení krmiva pro morčata. Jídlo musí být podáváno pravidelně a v dostatečném množství, aby nezůstávalo v misce, protože nesmí být zvětralé nebo vysušené. Neměla by se také drtit, protože to podporuje rychlejší rozklad vitaminu C. Rovněž není vhodné podávat zvířeti toto krmivo pro králíky, které obsahuje další živiny, vitamíny a minerály. Nízkonákladové krmivo pro morčata najdete v mnoha různých gramážích, takže si snadno vyberete.

Doplňky stravy morčat

Kaviárovou stravu lze doplnit zeleninou, která je rovněž vhodným doplňkem vitaminu C. Patří mezi ně petržel, kopr, pampeliška, kořen a listy mrkve, okurka, červená a zelená paprika, zelí, ředkvička a listy červené řepy. Ovoce by mělo být považováno za pamlsek a nemělo by přesahovat 5 % denní krmné dávky. Abyste zajistili dostatečný přísun vitamínů a minerálů, můžete se také zásobit doplňkovým krmivem pro morčata. Je třeba pamatovat na to, že zvíře by mělo mít neustále k dispozici čerstvou vodu a napáječky by měly být dezinfikovány, aby se zabránilo infekci. Je třeba si také uvědomit, že tato zvířata si své stravovací návyky vytvářejí již v raném věku a později je obtížné je změnit, proto je zavedení správných stravovacích návyků obzvláště důležité.