Expresné doručenie
Odborné rady
Vrácení zdarma do 40 dnů
Doprava zdarma od 799 Kč

Zpřesnit vyhledávání

Substrát pro akvária

Prostředím, ve kterém ryby žijí, je samozřejmě voda, ale žádné akvárium nemůže existovat bez vhodnéhosubstrátu. Vždyť v naší nádrži často nežijí jen ryby, ale také krásné vodní rostliny, které potřebují vhodný substrát. Naším specialistou na rostliny je Max. Jako každý pes rád očichává vše, co mu přijde do cesty, a každá rostlina voní jinak. Množství druhů a typů vegetace Maxe fascinovalo natolik, že se pustil do podrobného studia nejen suchozemské, ale i vodní flóry. Díky tomu získal rozsáhlé znalosti o šlechtění vodních rostlin a substrátu, který různé druhy vyžadují.

Jak vybrat správný substrát pro akvárium?

Max samozřejmě poznamenal, že jiný substrát je třeba použít pro akvárium s rostlinami a jiný pro mořské akvárium. Při dalším zkoumání tohoto tématu zjistil, že existuje několik typů substrátů, které by měly být vhodně zvoleny pro zamýšlenou kulturu. Tam, kde se neplánuje výsadba, lze použít sterilní substrát pouze ze štěrku nebo písku. Důležitá je zde granulace - velmi jemný písek má tendenci vytvářet tvrdou vrstvu, která brání růstu kořenů a podle některých také vytváří vzduchové kapsy, které spouštějí hnilobné procesy. Hrubý štěrk naopak neposkytuje kořenům vhodné místo k ukotvení a také brání růstu rostlin. Kromě granulace je důležitý také typ štěrku. Čedič a mramor mohou zvyšovat tvrdost vody, proto je třeba s tím počítat. Štěrkový substrát samozřejmě není vhodnou volbou pro osázená akvária, ale je vhodný pro chov některých ryb a lze jej také použít pouze ve vybraných částech akvária k vytvoření zajímavých kompozic a odlišných substrátů. Pokud si přejete použít štěrk jako vrchní vrstvu substrátu v akváriu, ale nechcete bránit růstu rostlin, můžete použít substrát se štěrkem. Vytváří dokonalé podmínky pro kořeny a navíc dodává rostlinám potřebné živiny. Takový akvarijní substrát lze pokrýt vrstvou štěrku nebo písku, takže není problém vytvořit vysněné uspořádání. Vrchní vrstva má také další funkci, protože zabraňuje příliš rychlému rozpouštění živin obsažených v substrátu. Tím je zajištěna dlouhá a zdravá životnost vašich rostlin.

Nejlepší akvarijní substrát u Maxe Mraua

V našem obchodě najdete nejlepší substrát pro akvária všech druhů. Naše písky, štěrky a substráty jsou vhodné pro rostlinná i mořská akvária. Tyto produkty jsou vyrobeny z přírodních materiálů, které jsou zcela bezpečné pro vodní flóru a faunu. Společnost Max vybrala substráty různých zrnitostí a barev, aby vyhověla vašim potřebám. K dispozici máme křemenné a dolomitové substráty a také speciální vícebarevný akvarijní štěrk, který naši nádrž opticky obohatí. Široká nabídka zaručuje, že najdete přesně to, co hledáte, a vytvoříte podklad, který bude nejen funkční, ale také velmi estetický.