Expresné doručenie
Odborné rady
Vrácení zdarma do 40 dnů
Doprava zdarma od 799 Kč

Zpřesnit vyhledávání

Akvarijní osvětlení

Max i Mrau se rádi vyhřívají na sluníčku. Ve skutečnosti je to Mrauova oblíbená zábava. Proto se stal naším odborníkem na osvětlení. Je známo, že ryby potřebují pro správný růst, vývoj a dobrou náladu také správné množství světla.

Jak důležité je osvětlení v akváriu?

Max a Mrau dobře vědí, že světlo je zdrojem života. Poskytuje rostlinám energii potřebnou k fotosyntéze. Také zvířata, včetně ryb, potřebují ke svému růstu správné světlo. Regulací osvětlení můžeme ovlivnit biologickou aktivitu v akváriu. Příliš málo světla brání rostlinám a rybám ve správném vývoji, zatímco příliš mnoho světla způsobuje rychlý růst řas.

Jak vybrat správné osvětlení akvária?

Typ osvětlení, který bychom měli zvolit, závisí na mnoha faktorech. Měli bychom vzít v úvahu typ naší farmy - pro mořské akvárium použijeme jiné osvětlení než pro rostlinné akvárium. Různé druhy ryb a rostlin mají různé požadavky na světlo, proto bychom na to měli vždy pamatovat. Mrau poznamenal, že osvětlení mořských ryb může být slabší než u sladkovodních. Důležitá je také velikost nádrže - čím je vyšší, tím silnější by mělo být světlo. Obecně platí, že akvária vyšší než 50 cm by měla používat 1 W osvětlení na litr vody, zatímco pro menší nádrže stačí 0,75 W na litr. Při výběru správného osvětlení akvária musíme věnovat pozornost také jeho barvě. Důležité jsou parametry, jako je index podání barev (RA) a teplota barev. Slunce má RA 100, zatímco typické akvarijní žárovky mají RA 80, což znamená, že poměrně dobře reprodukují barvy rostlin a ryb. Barevná teplota se měří ve stupních Kelvina - bílé světlo má barevnou teplotu 5500 až 6500 K, pod 5500 K se světlo zbarví do žluta a nad 6500 K do modra. To je důležité pro estetiku akvária, ačkoli to na rostliny nemá významný vliv. Max se domníval, že z estetických důvodů je nejlepší zvolit osvětlení s nízkou teplotou barev.

Náš sortiment akvarijního osvětlení

Náš obchod nabízí výběr akvarijního osvětlení od společnosti Mrau vhodného pro mořské i rostlinné chovy. Naše výrobky jsou vhodné pro osvětlení akvária v noci i ve dne. V nabídce máme vodotěsné UV a LED lampy a svítidla akvarijní světla různých výkonů a barev, takže si snadno najdete něco vhodného pro vás.