Expresné doručenie
Odborné rady
Vrácení zdarma do 40 dnů
Doprava zdarma od 799 Kč

Zpřesnit vyhledávání

Příprava jezírek

Příprava rybníka

Co potřebujete k udržení čistoty jezírka? Poradíme vám, které přípravky pro domácí jezírka pomohou upravit vodu, zbavit se řas a zkontrolovat parametry vody.

Na co bychom neměli zapomínat, když máme rybník?

Jezírkomůžete ocenit zejména v létě, kdy den trvá déle a příjemné teplo venku vybízí k častému posezení u atraktivního zahradního jezírka. Aby jeho vzhled lahodil oku po celou sezónu, nebo dokonce po celý rok, je třeba mít na paměti několik pravidel, pokud jde o udržování čistoty našeho jezírka.

Především zahradní jezírko potřebuje naši systematickou pozornost. Měli bychom pravidelně odstraňovat odumřelé a uschlé části rostlin, listí spadlé do vody a posekanou trávu. Abychom udrželi vodu v domácím "bazénu" čistou, je dobré ji přirozeně zastínit, tj. již ve fázi návrhu najít místo obklopené stromy (lépe jehličnatými než listnatými). Zahradní jezírko je vhodné osázet rostlinami, které bojují proti řasám. Musíme však dbát na to, aby se nechovaly příliš expanzivně a neovládly celý rybník. Takže přesazování, rozmisťování, prořezávání a pletí by mělo být naší rutinou.

Co bychom ještě měli vědět o vlastnictví rybníka, jak se starat o vlastní "kousek" vody? Pokud je vaše jezírko zarybněné, měli byste se vyvarovat překrmování ryb, protože nesnědené kousky potravy klesají ke dnu a zanášejí jezírko. Měli bychom také dbát na to, abychom okolí jezírka nehnojili chemickými přípravky, a zkontrolovat těsnost ekologického septiku, ze kterého by se do jezírka mohly dostat nežádoucí mikroorganismy a bakterie. .

Jaké přípravky na odstranění řas?

Každý, kdo sní o vlastním jezírku vedle domu, chce, aby voda v něm byla vždy čistá. ? Aby se zabránilo zelenání vody, tj. aby se zabránilo invazi dusíku a fosforu do domácího jezírka, měly by se kromě dodržování výše uvedených pravidel používat algicidy. Ne vždy je však možné se řasám vyhnout, zejména pokud jako majitelé jezírka teprve začínáte. Pokud v jezírku kvetouřasy, měli bychom co nejdříve zasáhnout pomocí specializovaných přípravků. Níže jsou uvedeny přípravky dostupné v internetovém obchodě Max&Mrau.

Co zajistí čistotu jezírka, jak se zbavit řasz vašeho jezírka? Použijte Tetra Pond AlgoFin 1 l, účinný prostředek, který ničí vláknité řasy a další druhy řas žijící ve vašem jezírku, včetně sinic a planktonu. Má destruktivní účinek na řasy po dobu 2-3 týdnů a je bezpečný pro ryby, rostliny a vodní mikroorganismy.

Další možností je přípravek Tetra Pond AlgoRem 250 ml k odstranění řas v zahradních jezírkách, který zabraňuje jejich novému výskytu. Přípravek neovlivňuje biologickou rovnováhu vody.

Jaké přípravky na úpravu vody?

Jezírko u domu kromě toho, že majitelé musí dbát na to, aby voda v něm nezazelenala a nezapáchala, je třeba také pravidelně kontrolovat, zda je úroveň způsobilosti vody odpovídající.

Tetra Pond CrystalWater 3 l je jedním z těchto přípravků pro péči o vodu, který rychle a účinně odstraňuje plovoucí částice ze znečištěné vody. Bojuje proti kontaminantům, jako jsou rybí výkaly, hlína, půda, nesnědené rybí krmivo a zbytky rostlin. Po použití tohoto přípravku se zlepší kvalita vody, takže rostliny lépe rostou a ryby se cítí lépe v čistém, dobře udržovaném prostředí.

Přesto jak vyčistit rybník? Použitím přípravku Tetra Pond FilterZym (10 kapslí), který upravuje vodu a zaručuje zdravé vodní prostředí. Kromě toho, že rozkládá organické zbytky (např. rybí výkaly), urychluje přirozené odbourávání amoniaku a dusitanů a poskytuje také příznivé podmínky pro užitečné filtrační bakterie.

Tetra Pond SedimentMinus 500 ml je ideální k odstranění organických usazenin ze dna jezírka. Účinek je okamžitý a trvá dlouho. Je vhodný zejména pro rybníky s bujnou vegetací a velkou populací ryb. Příprava na speciální úkoly.

Bez ohledu na to, zda máte jezírko s kaskádounebo bez ní, měli byste se ujistit, že voda, kterou nádrž plníte, je upravená. K úpravě vody z vodovodu, která se přivádí do jezírka, můžete použít přípravek Tropical Esklarin Pond s aloeverou 250 ml. Tento přípravek se doporučuje používat při zakládání jezírka a při pravidelné výměně vody v jezírku. Přípravek neutralizuje soli těžkých kovů, které jsou pro ryby škodlivé. Navíc díky koliformním bakteriím chrání žábry, kůži a oči ryb před čerstvou vodou z vodovodu. Přípravek rovněž obsahuje látku, která má na ryby uklidňující účinek, což snižuje jejich stres během aklimatizace na novém místě.

Pokud vás obtěžuje nepříjemný zápach vycházející z vašeho jezírka, můžete použít Zoolek Aquaclar pond plus 5 l. Přípravek váže sirovodík, který je zodpovědný za nepříjemný zápach. Po několika hodinách používání se na vodní hladině vytvoří hrubé nečistoty, které lze snadno mechanicky odstranit (např. síťkou). Druhý den odkalte dno jezírka hadicí a doplňte vodu. Existují také opatření, která vám pomohou posoudit, kdy je třeba rybník vyčistit. Jedním z jednodušších je testovací proužek Tetra Pond Test 6v1 25 ks. Pomocí něj můžeme během několika sekund zkontrolovat, zda jsou základní parametry vody, jako je celková a uhličitanové tvrdost, obsah dusičnanů a dusitanů, ph a koncentrace chloru v jezírku, správné. Dalším testem je kapkový test na měření fosfátů PO4 - Zoolek Aquatest PO4..