Expresné doručenie
Odborné rady
Vrácení zdarma do 40 dnů
Doprava zdarma od 799 Kč

Zpřesnit vyhledávání

Osvětlení

Osvětlení jezírka

Dobře udržované a pěkně upravené jezírko zatraktivní každou zahradu. Pouze správně osvětlené zahradní jezírko však způsobí, že se nám od něj nebude chtít odcházet ani ve dne, ani večer. Jak bezpečně a zároveň esteticky osvětlit jezírko?

Jak zkrášlit rybník?

Rybník vypadá fenomenálně v každém ročním období. Pokud se o něj budeme dobře starat, pečovat o rostliny a živočichy plovoucí v jezírku a dbát na to, aby základní parametry vodního prostředí byly čisté, zdravé a udržované na správné úrovni, jistě se zasloužíme o atraktivní vzhled domácího jezírka. Vodní jezírko s kaskádouje dalším prvkem, který může zpestřit vzhled našeho jezírka. Kromě toho můžeme jezírko ozdobit různými figurkami, sochami, ozdobnými kameny, výsadbou, mosty nebo lávkami. appealing even after dark? Jednoduše nainstalujte osvětlení do jezírka, kolem něj nebo v jeho okolí. Můžete také kombinovat různé typy světla a vytvořit tak zajímavou a atmosférickou světelnou kompozici. Typ, intenzitu a instalaci osvětlení jezírka je třeba přizpůsobit velikosti, tvaru a umístění jezírka a samozřejmě osobním preferencím. .

Bezpečné osvětlení jezírka

Hlavní věcí, kterou je třeba mít na paměti při navrhování domácího jezírka, je bezpečnost používání takového objektu. Při plánování domácího jezírka je nejvhodnější mít již hotovou elektrickou instalaci potřebnou pro osvětlení jezírka. Samozřejmě to lze provést i později, když už rybník existuje, ale to obvykle znamená menší rekonstrukci rybníka, další náklady atd..

Proud v takovém jezírku nesmí překročit 24 V. Transformátor je vhodné zamaskovat rostlinami nebo jej umístit za nějakou větší formu (např. velký kámen nebo sochu). Osvětlovací vodiče by měly být řádně izolovány (obaleny plastem a/nebo izolační páskou) a uloženy asi 1,5 metru pod zemí. Zařízení používané k osvětlení jezírka by mělo být rovněž vodotěsné..

Jak osvětlit rybník?

Osvětlení rybníkůmůžeme se o to pokusit sami. V tomto případě se však vyplatí spolehnout se na odborné znalosti lidí, kteří se touto činností zabývají profesionálně a najímají si tým specialistů, kteří se zabývají komplexní instalací domácích jezírek. Při rozhodování o typu osvětlení jezírka máme k dispozici mimo jiné: plovoucí lampy - vyznačují se tím, že rozptylují světlo pod vodní hladinou, čímž vytvářejí nádherný vizuální efekt, zejména večer a v noci; solární lampy - vydávají světlo díky sluneční energii, tudíž ke své činnosti nepotřebují elektřinu. Obvykle však svítí méně jasně než současné lampy nebo nesvítí vůbec, pokud bylo během dne nepříznivé počasí; LED lampy - vyznačují se silným, neonovým světelným paprskem s chladným odstínem, používají se v moderních instalacích; břehové a podvodní reflektory - lze je použít k osvětlení zajímavých prvků jezírka, např. kaskády, ale i okraje jezírka. břehové a podvodní reflektory - lze je použít k osvětlení zajímavých prvků jezírka, např. kaskády, ale také okraje jezírka a lze je použít pro vnější úpravy.

Osvětlení zahradního jezírka se vyplatí používat nejen z dekorativních a vizuálních důvodů, ale také z důvodu bezpečnosti majitelů a uživatelů jezírka, k vymezení hranic jezírka a k zajištění dobrého označení jezírka i v noci. .

Jak osvětlit rybník?

Při výběru osvětlení jezírka bychom měli věnovat pozornost také jeho vodotěsnosti. Jezírková svítidla namontovaná uvnitř jezírka nebo na vodní hladině by měla mít krytí IP 67 nebo IP 68. Jezírková svítidla používaná mimo jezírko mohou mít naopak krytí IP 44. Při nákupu osvětlení je také vhodné zvážit parametry, jako je výkon svítidla a spotřeba energie. Možná vás také láká zakoupit zařízení vybavené soumrakovými senzory, které zapnou instalaci ve správnou denní dobu, a senzory pohybu, které zase zapnou světla podle pohybu.

Pokud chcete pro své jezírko moderní a energeticky úsporné osvětlení, nainstalujte si Aqua Nova NPL1-LED (12 V, 1,6 W), které je k dostání v internetovém obchodě Max&Mrau. Jedná se o špičkovou vodotěsnou instalaci LED, kterou lze použít nejen ve vodě, ale i venku. Je ideální pro osvětlení kaskád, fontán, vodopádů, ale i nadzemních zahradních úprav..

Druhým produktem, který můžeme použít ke zkrášlení našeho jezírka a jeho jednotlivých prvků, je jezírkové světlo Aqua Nova NPL1-LED3..

Efekt osvětlení rybníka

Bylo by dobré, kdyby byla světla na jezírku zvolena tak, aby zvýraznila nejpůsobivější části vodní kompozice. Na druhou stranu bychom to neměli přehánět s počtem lamp a rozmanitostí jejich barev, protože nadměrné osvětlení vyvolává dojem sytosti a unavuje oči. Měli bychom si uvědomit, že při jemném dekorování je lepší ponechat určitý dekorativní nedostatek, než unavovat uživatele přemírou vizuálních dojmů. Zajímavým vizuálním efektem bude použití jak vodotěsných lamp uprostřed jezírka nebo po jeho obvodu, tak i vnějšího bodového osvětlení, které lze rovnoměrně rozložit po celé ploše jezírka. Solární světla lze použít jako vnější osvětlení.