Expresné doručenie
Odborné rady
Vrácení zdarma do 40 dnů
Doprava zdarma od 799 Kč

Jezírka

Jak vytvořím jezírko? Jak začít plánovat jezírko, které zatraktivní mou zahradu? Mám do něj dát ryby a kdy je nejlepší to udělat? Zde vám řekneme, co byste měli vědět před založením jezírka.

Stavba jezírka - co byste měli vědět?

Při úpravě zahrady se snažíme, aby její vzhled byl co nejatraktivnější. Proto se mnoho lidí rozhoduje pro vodní jezírkokteré nejen přitahuje a těší oko, ale také uklidňuje smysly. Kde začít pracovat na zahradním jezírku, jak založit jezírko? Zahradní jezírkoby mělo být umístěno v části zahrady, která je částečně zastíněná (přístup slunečního světla by však měl být možný alespoň po dobu 6 hodin), zároveň by nemělo být umístěno v těsné blízkosti stromů a listnatých keřů, které shazují listy a mohou znečistit vodní nádrž. Jezírko by samozřejmě mělo být pro uživatele dobře viditelné, ale na druhou stranu by nemělo být postaveno příliš blízko terasy, protože voda přitahuje hmyz, včetně otravných komárů, kteří mohou znepříjemnit nejednu hostinu. .

Dále je třeba zvážit velikost, hloubku a tvar jezírka, které by měly být přizpůsobeny velikosti zahrady, jejímu stylu a našemu vkusu. zahradní jezírko by nemělo zastínit celý pozemek a jeho tvar by měl navazovat na design zahrady. Nejčastěji voleným tvarem je kruh, ale není nouze ani o kreativní návrhy, např. s nestejnoměrnou linií břehu. Vodní prvky

Nakonec je třeba zvolit nejvhodnější konstrukční řešení. Mimo jiné si můžeme vybrat z hotových forem, speciálních jezírkových membrán a stavby jezírkové nádrže z betonu.

Jak osvětlit rybník?

Jakmile je výše uvedené určeno, design jezírka je rozhodnut a proveden, můžete přemýšlet o dalších dekorativních prvcích. Krásné rostliny a zajímavé druhy ryb jsou hlavními znaky malého jezírka. Co ještě zatraktivní rybník u domu? Úchvatné osvětlení vodní plochy, kvůli kterému se vám v noci nebude chtít domů. Jednodušší a cenově výhodnější možností je však nechat si udělat kabeláž pro vodní osvětlení ještě během projektování jezírka. Zajímavým nápadem se zdá být instalace jezírkového světla Aqua Nova NPL1-LED3. Jedná se o vodotěsný vodní prvek, který je vhodný pro barevné zvýraznění fontán, vodopádů nebo samotného jezírka. Může být také umístěn nad jezírkem na kamenech rozmístěných kolem nádrže. O něco jednodušší je složení Aqua Nova NPL1-LED. Lze jej instalovat i do menšího jezírka. Například jezírek s fontánouby měl osvětlovat právě tento vodou tryskající stavební prvek, stejně jako další pěkně vypadající části našeho jezírka, jako jsou sochy, zajímavé rostliny, můstky nebo kameny. Dno našeho jezírka je také možné obložit lampami určenými k tomuto účelu, aby se zdůraznila průhlednost vody v jezírku. .

Jaký druh fontány pro jezírko?

Pokud se rozhodnete pro kaskádové jezírko, měli byste zvolit vhodný filtr, díky kterému bude voda stékat po skalních policích jako malý vodopád. K vybudování takové složitější nádrže můžete využít přirozeně se vyskytující kopce na vašem pozemku, nebo pokud na pozemku žádné nejsou, můžete si je postavit sami. Jezírko s vodopádem je nejlepší vybudovat hned, ale tento prvek můžete přidat i po nějaké době. Čerpadlo vodopádu by mělo být umístěno na dně jezírka, nejlépe na podstavci, aby se do něj nedostaly nečistoty. Poté k filtru připojte gumovou hadici, kterou připevněte k horní části kaskády.

Vhodným řešením je v tomto případě fontánové čerpadlo NP-1000 pro malé potůčky a kaskády od společnosti Aqua Nova. Vyznačuje se maximálním průtokem - až 1000 litrů za hodinu, nekomplikovanou instalací a údržbou zařízení. Větší instalace vodopádu obslouží fontánové čerpadlo Aqua Nova NP-2000. Nejvyšší možný průtok vody je až 2000 l/h. Vyznačuje se dvěma vodními efekty kování fontány, rozstřikovačem a hřibem. Pokud chceme malý vodopád, vyplatí se vsadit na jezírkové čerpadlo Aqua Nova NP-400 s maximálním průtokem až 400 l/h. Tento model na rozdíl od dříve popsaných čerpadel neobsahuje fontánové bradavky..

Rybník s rybami - jak ho připravit a jak s rybami zacházet?

Rybník u domumnozí lidé si ho spojují především s bujnou vegetací rostoucí po okrajích rybníka a s různými exempláři ryb, které v něm plavou. Než do jezírka zavedeme faunu (a také flóru), měli bychom nejprve nainstalovat vodní filtr, který vodu řádně upraví a okysličí a připraví ji pro živé obyvatele. Kdy zarybnit rybník? Přibližně dva týdny po spuštění čerpadla. Při plánování jezírka s rybamije dobré promyslet, jaké druhy vodních živočichů chcete do jezírka umístit. Kromě toho bychom se měli předtím, než je pustíme do nádrže, zásobit potřebnými produkty. V první řadě byste měli vybrat vhodné krmivo pro ryby žijící v jezírku. Zejména první krmivo pro rybyje lepší koupit v kbelíku. Pak si můžete koupit potraviny v sáčcích a nasypat je do praktické plastové nádoby.

Doporučujeme tyčinky Tetra Pound Tetra Sticks. Tento desetilitrový kbelík obsahuje tyčinky, které po vhození do rybníka plavou na hladině vody. Toto krmivo pro ryby obsahuje mimo jiné základní živiny, vlákninu a stopové prvky. Obsah karotenoidů navíc zvyšuje intenzitu přirozeného zbarvení ryb.

Další nabídkou je Tropical Sterlet Basic "L", což je granulované krmivo určené zejména pro jesetery, okrasné kapry a sumce. Potrava padá ke dnu, takže druhy, které se živí u dna, se mohou plně nasytit. Potraviny se vyznačují dobrým složením, bohatým na ryby a živočišné maso, produkty rostlinného původu, obiloviny, oleje a tuky. Obsah tuku v této potravině je 10,5 %, hrubé vlákniny 5,6 % a bílkovin 0,32 %. Nasycení vlhkostí je 0,1. .