Expresné doručenie
Odborné rady
Vrácení zdarma do 40 dnů
Doprava zdarma od 799 Kč

Péče o křečka

Křečci jsou velmi půvabná domácí zvířata. Max a Mrau to vědí. Jsou ideální jako první domácí mazlíček pro malé dítě. Nevyžadují náročnou péči, a přesto se děti pod dohledem rodičů mohou naučit systematičnosti, empatii a zodpovědnosti vůči ostatním. Chov křečka spočívá především v podávání správné stravy, udržování čistoty prostředí a občasném kartáčování. Dobře ošetřovaný křeček se může dožít až pěti let!

Jak se mám starat o křečka?

Křečci, stejně jako většina zvířat, vyžadují základní péči. Jak se starat o křečky Krátkosrsté druhy jsou schopné si samy vyčesávat srst. Mají to však rádi, takže je vhodné česat jak dlouhosrsté křečky, tak ty s kratší srstí. Úprava srsti měkkým kartáčem vyčistí vrchní vrstvu srsti od prachu a lehkých nečistot. Srst odráží zdravotní stav zvířete, proto je péče o ni nesmírně důležitá. Křečci jsou rozhodně choulostivá zvířata, proto by se měli česat opatrně a jemně, nejlépe kartáčem nebo speciálním furminátorem určeným pro malé savce, který se o srst vašeho mazlíčka postará lépe než hřeben nebo běžný kartáč. To pomůže odstranit odumřelé chlupy a podsadu, aniž by došlo k poškození srsti. Viditelně omezí línání a udrží vašeho mazlíčka v čistotě a pořádku. Křečci by se neměli koupat ani by se jim neměly stříhat drápky. Koupání je povoleno pouze v případě ohrožení života nebo zdraví zvířete. Jedním z takových případů je pád do lepkavé nebo jiné nebezpečné látky. Pak je třeba použít speciální přípravky nebo šampony pro hlodavce. Křečci mají tak malé drápky, že jejich neodborné zastřižení může poškodit cévy a způsobit bolest a infekci. Vaše zvíře by mělo být schopno bez obtíží odstranit drápky, například pomocí opařeného kamene nebo větve stromu. Ve všech ostatních případech byste měli navštívit svého veterináře.

Čistota prostředí křečka

Aby se váš mazlíček cítil dobře, je důležité udržovat jeho prostředí, tj. klec a její obsah, v čistotě. Domeček křečka by se měl čistit přibližně jednou týdně. Místo, které je záchodem pro zvířata, by se mělo čistit i každé dva dny. Jednou za měsíc je třeba vyčistit celou klec, nejen dno a příslušenství. K čištění bytu našeho domácího mazlíčka se používají speciální dezinfekční přípravky, které nepoškodí obyvatele klece. Pokud klec vašeho křečka nepříjemně zapáchá, můžete dočasně použít přípravek, který odstraňuje zápach moči. Do takového stavu by však neměla být přivedena a pravidelné čištění minimalizuje pravděpodobnost výskytu tohoto problému téměř na nulu.