Expresné doručenie
Odborné rady
Vrácení zdarma do 40 dnů
Doprava zdarma od 799 Kč

Zpřesnit vyhledávání

Veterinární krmivo pro kočky

1 2 3 4 5 6 7
1 2 3 4 5 6 7

Někdy se u našich domácích mazlíčků objeví zdravotní problémy. Kromě odborné veterinární péče je v tomto období dobré poskytnout kočce specializované krmivo, které podpoří proces hojení. Jak takové krmivo vybrat?

Co je to specializované krmivo pro kočky?

V životě kočky jsou období, kdy musí podstoupit speciální léčbu. Veterinář předepíše určité léky a doporučí vhodnou léčbu. Veterinární léčbu pak podporují veterinární krmiva a specializovaná krmiva pro kočky, která obsahují složky podporující rychlejší uzdravení nebo urychlující léčbu. Není neobvyklé, že kocouři trpí urologickými a trávicími problémy (včetně obezity), problémy s kůží a srstí. Někteří jsou alergičtí - těmto jedincům je určeno hypoalergenní krmivo pro kočky. Dalším typem specializovaného krmiva je například krmivo pro sterilizované kočky, tedy pro zvířata, která podstoupila kastraci.

Specializované krmivo pro kočky může mít podobu mokrého nebo suchého krmiva pro kočky. Mělo by zajišťovat nutriční potřeby kočky z hlediska nedostatků způsobených nemocí, dočasným problémem nebo aktuálním zdravotním stavem.

Krmivo pro kočky po sterilizaci

Poststerilizační krmivo pro kočky je speciální druh krmiva určený pro zvířata, která byla sterilizována, tj. kastrována. V tomto období potřebuje zvíře více odpočinku, takže krmivo by mělo být zaměřeno na urychlení rekonvalescence. Protože se kočka méně pohybuje, nemělo by být krmivo příliš těžké a tučné, aby nezpůsobilo další problém - nadváhu.

Čím mám krmit kočku po kastraci? Jednou z takových směsí je Royal Canin Regular Sterilised, která má vyšší obsah bílkovin s relativně nízkým zastoupením tuku. Mezi složky patří například sušené drůbeží bílkoviny, kukuřice, rostlinná vláknina, rýže, řepné řízky, minerální soli, rybí tuk a sójový olej. Purina Pro Plan Sterilised Optirenal je naopak suché krmivo pro kočky po sterilizaci s unikátní recepturou Optirenal, která podporuje funkci ledvin a minimalizuje riziko vzniku močových kamenů. V tomto specializovaném krmivu pro kočky najdeme mimo jiné lososa, krůtí maso, rýži, kukuřici, sušené maso, vejce, kvasnice a rybí tuk. Obsahuje neuvěřitelných 41 % bílkovin a 12 % tuku.

Krmivo pro kočky s urologickými problémy


Některé kočky se potýkají s močovými problémy. Specializované krmivo pro kočku s diagnózou nějaké poruchy související s fungováním urologického systému by mělo podporovat funkci tohoto systému a například zlepšovat buněčný metabolismus. Jedním z takových krmiv je Fitmin Purity Urinary, ve kterém nechybí složky jako krůtí, kuřecí maso, vepřová játra, sušené rybí maso (treska, konger, sardinka), farmářské brambory, zelený hrášek, řepná dužina, jablka, slepičí vejce, za studena lisovaný olej z norského lososa, lněné semínko a komplex bylin. Bílkoviny zde dosahují 34 % a tuky 20 %. Dalším krmivem pro kočky s močovým traktem je například Royal Canin Urinary Care 2x4kg. Jeho složení je určeno k ochraně močových cest koček. Vhodná koncentrace soli ve výrobku zajišťuje snížení koncentrace soli a snížení pH moči. Účinnost tohoto krmiva byla prokázána ve studiích porovnávajících toto krmivo s kontrolním krmivem. Obsahuje mimo jiné sušené drůbeží bílkoviny, kukuřici, rýži, pšenici, rostlinnou vlákninu, kukuřičnou mouku, minerální soli, řepné řízky, kvasnice a rybí tuk. Obsah bílkovin se zde odhaduje na 33 %, tuků na 13 %.

Krmivo pro kočky pro lesklou srst a zdravou kůži


Každý majitel kočky si přeje, aby jeho kočka měla zdravou kůži a krásnou, dobře upravenou srst, kterou je příjemné hladit. Proto byla vyvinuta skupina krmiv, která se specializují na výběr živin, jež pečují o výše uvedené kočičí vlastnosti.

Royal Canin Care Hairball Gravy - Salsa 85 g je mokré krmivo pro kočky s citlivou kůží a srstí. Mezi jeho složky patří maso a výrobky živočišného původu, obiloviny, rostlinné bílkovinné extrakty, minerální látky, oleje a tuky a kvasnice. Obsah vlhkosti ve složení se odhaduje na 82 % a obsah bílkovin na 7 %. stejná značka nabízí mimo jiné i další výrobek pro udržení zdravé kůže a srsti ve skvělé kondici. Royal Canin Intense Beauty 12x85g se skládá mimo jiné z masa a živočišných produktů, ryb a rybích derivátů, obilovin, rostlinných bílkovinných extraktů, olejů a tuků a minerálních látek. Obsah vlhkosti krmiva je 78 %, bílkovin je zde 12 % a tuků 3,7 %.

Krmivo pro obézní kočky


Kromě výše uvedených krmiv jsou k dispozici i další specializovaná krmiva pro kočky, například pro kočky s citlivým trávicím systémem, se sklonem k přibývání na váze nebo s diagnostikovanou nadváhou. Jednou z nabídek je výrobek Integra Protect Sensitive Pute + Reis 100 g od společnosti Animonda. Toto mokré krmivo pro kočky obsahuje mimo jiné jehněčí maso, rýži a řepkový olej. Krmivo je lehce stravitelné a šetrné k metabolickým procesům. Obsah vlhkosti ve směsi je 80,5 %, obsah bílkovin je udržován na 9 % a obsah tuku na 5 %.

Další příkladnou společností, která věnuje zvláštní péči ochraně kočičího trávicího systému, je Purina. Suché krmivo pro kočky Purina Pro Plan Delicate 400 g, které záměrně podhodnocuje množství bílkovin, obsahuje mimo jiné krůtí maso, rýži, hrách, vejce, kukuřici nebo rybí tuk. Měli bychom mít na paměti, že základem každé léčby je dodržovat doporučení vašeho veterináře. Je vhodné po konzultaci s tímto lékařem vybrat to nejlepší krmivo pro kočky, které podpoří základní léčbu konkrétních zdravotních problémů vašeho zvířete.