Expresné doručenie
Odborné rady
Vrácení zdarma do 40 dnů
Doprava zdarma od 799 Kč

Život s malým nebo trpasličím psem - jak se starat o nejmenší domácí mazlíčky?

Příklady psů malých plemen
Mnohá plemena našich psích přátel byla speciálně vyšlechtěna tak, aby dosáhla co nejmenší velikosti. Termín miniaturní psi se obecně používá pro označení těch čtyřnožců, jejichž tělesná hmotnost je nižší než 10 kg a výška v kohoutku menší než 40 cm. FCI (Fédération Cynologique Internationale) však rozlišuje plemena, která jsou podle názvu miniaturní a měla by splňovat požadavky popsané ve standardech plemene. Mnoho pseudochovatelů se snaží prodávat miniaturní plemena, která ve skutečnosti neexistují.
Jaká malá plemena psů rozlišujeme?

Mezi nejoblíbenější miniaturní psy patří:


  • Bišonek frise,
  • boloňský psík,
  • čivava,
  • drsnosrstý a krátkosrstý foxteriér,
  • trpasličí jezevčík,
  • Jack Russell teriér,
  • maltézský psík,
  • papillon,
  • pekinéz,
  • pomeranian,
  • miniaturní pudl a toy pudl,
  • Shih Tzu,
  • knírač malý,
  • jorkšírský teriér.

Procházky se psem malého plemene


Malá plemena psů představují velkou výzvu. Miniaturní čtyřnožci mají spoustu individuálních potřeb, které musíme mít denně na paměti.

Vzhledem k jejich menšímu tělu jsou rozhodně náchylnější k přehřátí nebo prochladnutí. Z tohoto důvodu je velmi důležité přizpůsobit délku a načasování procházek povětrnostním podmínkám. V horkých dnech je třeba se vyhýbat místům na plném slunci a v chladných dnech vybavte psa teplým oblečením a zdržte se dlouhých výletů v chladu.

Zvláštní pozornost je třeba věnovat také potenciálním nebezpečím z okolí, jako jsou velcí psi, rušné silnice nebo dravci (je známo, že malí psi se stávají kořistí sokolů nebo jiných větších ptáků). Proto je dobré mít svého domácího mazlíčka stále pod kontrolou na vodítku.

Psi malých plemen byli často cvičeni k lovu. Z tohoto důvodu mohou mít tendenci reagovat agresivně na ostatní psy a lidi. Je důležité, abychom našeho čtyřnohého miláčka od prvních týdnů řádně socializovali s okolím a zvykli ho na jeho prostředí.

Jak připravíte svůj domov na malého psa?


V první řadě zajistěte jeho bezpečnost. Malí psi mají tendenci pronikat do všech zákoutí a nacházet věci, které už léta leží pod skříní a dávno se na ně zapomnělo. V takových případech není těžké, aby došlo k situaci, kdy váš psík najde předmět, který rozhodně není určen k jídlu.

Snažte se proto uklidit všechny kabely, chemikálie, rostliny, které jsou pro domácí zvířata jedovaté, a drobné předměty, které by váš pes mohl zkonzumovat. Ušetříte si tím spoustu stresu a svému mazlíčkovi spoustu zdravotních problémů.

Aby se vašemu mazlíčkovi dobře začínalo, je vhodné mu připravit vhodné prostírání. Budete potřebovat misky na vodu a jídlo, pelíšek, hračky, obojek/postroj a vodítko. Ujistěte se, že tyto doplňky jsou vhodné pro plemeno a velikost vašeho psa.

Domeček by měl být řádně zabezpečen, aby váš mazlíček nemohl utéct. Ujistěte se, že plot je vysoký a že v něm nejsou žádné otvory, kterými by se váš pes mohl protáhnout. V panelovém domě je třeba věnovat pozornost balkonu - zejména pokud je prosklený - batole by mohlo uvíznout mezi mřížemi nebo vyskočit.

Psi malých plemen vyžadují častou péči a čištění, zejména pokud mají dlouhou srst. Zvažte proto nákup vhodných prostředků, jako jsou šampony a kartáče.

Jak se staráte o zdraví psa malého plemene?

Mnoho psů malých plemen může mít specifické zdravotní problémy, které jsou důsledkem jejich chovu a dosažení vlastností, které jsou žádoucí pro vzhled plemene, ale ne nutně dobré z hlediska výkonu. Mezi tyto příznaky mohou patřit:



  • problémy s dýcháním - zejména u brachycefalických plemen,
  • kolaps průdušnice,
  • vykloubení kolenních čéšek,
  • degenerativní onemocnění chlopní,
  • kožní onemocnění.
Je proto důležité psa pravidelně vyšetřovat a dávat pozor na jakékoli příznaky onemocnění nebo nepohodlí, které mohou vyžadovat veterinární radu.

Navzdory mnoha problémům, se kterými se potýkají, mohou psi malých plemen žít mnohem déle než jejich větší přátelé. Ve skutečnosti jsou to právě oni, kdo trhají rekordy v délce psího života, přičemž mnozí z nich jsou schopni žít se svými opatrovníky kolem 20 let.

Jak bychom měli krmit psy malých plemen?

Představte si, že váš žaludek je desetkrát menší než v současnosti. V takovém případě by konzumace standardní porce krmiva mohla dopadnout přinejmenším špatně. V tomto ohledu je krmení psů malých plemen náročné.

Především pečlivě odměřujte porce, které svému mazlíčkovi dáváte! Už jen tucet chipsů podávaných denně navíc může časem vést k obezitě. Energetické nároky našich malých přátel jsou mnohem nižší než u větších společníků. Doporučujeme proto pečlivě vypočítat denní příjem potravy a odměřit jim porce, které mají dostat, na kuchyňské váze. K tomuto účelu je dobré použít odměrku nebo na malou plastovou nádobu označit fixem hladinu, na kterou se toto množství potravy vejde, a krmit s ní.

Denní porci jídla rozdělte do několika jídel. Jak již víme - psi miniaturních plemen mají mnohem menší žaludky, do kterých se vejde mnohem menší porce krmiva. Navzdory zdání mohou malí psi vstřebat mnohem více, než bychom si mysleli. To může vést k průjmu, zvracení nebo zažívacím potížím. Proto je vhodné rozdělit krmnou dávku až do tří až čtyř jídel denně.
Suché nebo mokré krmivo?

Suché i mokré krmivo může být pro našeho domácího mazlíčka dobrou volbou. Vyplatí se však věnovat pozornost složení kupovaného výrobku. Podíl bílkovin by se měl pohybovat kolem 25 % a tuků kolem 15 %. Důležité také je, aby ve složení byly doplňky stravy - psi potřebují také zdroje vitamínů a některých prvků, takže dobrý výrobek je obohacen mimo jiné o vitamín A, D3, E.

Jaké by mělo být suché krmivo pro psa malého plemene?

Na trhu je široká nabídka suchých krmiv pro psy. Ne všechna jsou však vhodná pro malá a trpasličí plemena.

Velký význam má velikost granulí. Na rozdíl od větších psů mohou mít naši malí přátelé problémy s velkými křupkami. Dobrým řešením je krmivo naší vlastní značky Dr. Huggy, které je k dispozici ve velikosti granulí 4 mm nebo 8 mm, takže je můžete přizpůsobit potřebám vašeho mazlíčka.

Velkou roli hraje také datum spotřeby krmiva a zachování jeho kvality po otevření obalu. Pokud našemu dvoukilovému jorkšírovi koupíme několikakilový pytel krmiva, bude ho jíst několik měsíců. Na suchém, stinném a poměrně chladném místě může standardní krmivo, uchovávané ve vzduchotěsné nádobě, ležet maximálně několik týdnů. Proto je vhodné zvolit nádobu takové velikosti, aby se krmivo po otevření nezkazilo. Řešením tohoto problému je nabídka několika objemových variant - Dr. Huggy nabízí tři - 100g, 2kg a 6kg.

Výběr krmiva pro miniaturního psa by měl být proveden podle potřeb a preferencí našeho mazlíčka a doporučení veterináře.
Průvodce dobrým ošetřovatelem psů malých plemen - shrnutí

Aby se náš domácí mazlíček těšil výbornému zdraví, měli bychom mít stále na paměti, že je mnohem náročnějším domácím mazlíčkem, než si možná myslíte.

Jedním z nejdůležitějších aspektů je uspokojování výživových potřeb našeho společníka. Pokud ho krmíme suchým krmivem, měli bychom pamatovat na správnou velikost granulí, čerstvost výrobku, několik jídel denně a vyváženou stravu.

V případě jakýchkoli obav - zdravotních i behaviorálních - je vhodné poradit se s odborníkem - buď s lékařem, nebo s behavioristou.

Komentáře

Nikdy znaleziono żadnych názoru

Nový příspěvek