Expresné doručenie
Odborné rady
Vrácení zdarma do 40 dnů
Doprava zdarma od 799 Kč

S jakými rybičkami může žít bojovnice?

Požadavky, které vyžaduje rybička bojovnice

Chystáte se rozšířit své domácí akvárium o bojovnice? Zajímá vás, jaké podmínky tato ryba potřebuje? Zjistěte odpovědi na nejdůležitější otázky o tomto druhu: S jakou rybou může bojovnice žít? Jaká teplota vody je nejlepší? Potřebuje filtr? Odpovědi na tyto a další otázky najdete v našem článku!

Rybička bojovnice - co musíte vědět?

Bojovnice je velmi nápadný druh - ryba se vyznačuje roztaženými ploutvemi, které se na vodě krásně vlní. Mezi nejoblíbenější odrůdy bojovnic patří bojovnice nádherná (známá také jako pěnišník siamský) s rezavě červeným zbarvením. V domácích akváriích se běžně vyskytuje modrá bojovnice, ale existují i druhy se zelenými, žlutými nebo bílými odstíny a dokonce i smíšené barvy. Samci jsou impozantnější a vyznačují se o něco delšími ploutvemi a širší lebkou. Přirozené prostředí bojovnic se nachází v jižní Asii. Protože jsou od přírody masožravé, doporučuje se volit krmivo obsahující larvy hmyzu, zooplankton nebo drobné bezobratlé. Dobře fungují také larvy komárů, trubčí červi, vodní larvy, dafnie a plůdek jiných druhů ryb.

S jakými rybami v akváriu se snese bojovnice?

Bojovnice, jak už název napovídá, je známá svou bojovnou a poměrně agresivní povahou. Od přírody je bojovnice spíše nervózní a plachá ryba, kterou někdy může rozčílit i vlastní odraz ve skle akvária. Nedoporučujeme, aby v jednom akváriu žili dva samci - ryby by se střetávaly o teritorium a dominanci. Jiná situace je u samic, které jsou poněkud přátelštější a v akváriu je možné soužití dvou samic.

Jaké rybičky mohou být v akváriu s bojovnicí?

Především jiné druhy, protože bojovnice jsou obvykle agresivní vůči jiným bojovnicím i jiným rybám se závojnatkami, které samy mají. Pokud plánujete chovat bojovnici společně s jinými druhy, zvolte akvárium o objemu větším než 50 litrů - menší prostor může vést k četným střetům. Ryby, které nejsou příliš velké a mají tendenci napadat jiné druhy v akváriu. V případě napadení se bojovnice jistě bude bránit. Kousání velkých a roztažených ploutví bojovnice jinými rybami je značně nepříjemné. Středně velké druhy, jako je například býčí žába nebo danio (rasbora galaxy), mohou být dobrou volbou pro akvárium. Ryby, které nejsou příliš malé. Bohužel i malé ryby se mohou stát obětí útoku bojovnice. Doporučuje se vybírat druhy, které jsou podobné velikosti jako bojovnice. Ryby, které nejsou příliš pohyblivé. Rychle se pohybující a velmi aktivní druhy mohou bojovnici, která se od přírody příliš nepohybuje, stresovat.

Akvárium pro bojovnice

Bojovnice je ryba, která je ozdobou mnoha domácích akvárií. Jaké podmínky je třeba pro tento druh zajistit? Zjistěte odpovědi na nejdůležitější otázky týkající se chovu bojovnice!

Může bojovnice žít v kulatém akváriu?

Bojovnice jsou od přírody dost nervózní - potřebují prostor a vegetaci, aby se mohli ukrýt a odpočívat. Z tohoto důvodu není kulové akvárium dobrý nápad - zdá se, že bojovnice, která má pro sebe celé akvárium ve tvaru koule, se bude cítit skvěle, protože ji ostatní ryby nebudou obtěžovat. Ve skutečnosti je takový model akvária pro tento druh utrpením - ryby nemohou odpočívat mezi vegetací nebo ozdobami a odraz ve skle koule je dalším stresorem. Tento typ akvária často vede ke ztrátě nebo zhoršení orientace bojovnice, která je agresivnější nebo naopak letargická. Aby se zvíře cítilo pohodlně, měla by mu být k dispozici čtvercová nebo obdélníková nádrž s vegetací a dalším akvarijním vybavením.

Jakou teplotu vody v akváriu potřebuje bojovnice?

Na jednu bojovnici by mělo připadat přibližně 4-5 litrů vody a na jeden pár přibližně 10-15 litrů akvarijní vody. Zvolte nádrž s víkem, protože hrozí nebezpečí, že ryby z nezakrytého akvária vyskočí. Jaká je správná teplota vody pro bojovnici? Doporučuje se teplota mezi 25-28°C. Voda by měla být měkká až maximálně středně tvrdá s pH 6,0-7,5.

Potřebuje bojovnice filtr? Potřebuje akvárium ohřívač vody?

Jelikož je bojovnice teplomilná ryba, která vyžaduje, aby se teplota v akváriu udržovala kolem 25-28 °C, jsou filtr s čerpadlem a topení s termostatem důležitou součástí vybavení pro udržení stálé, poměrně vysoké teploty vody. Chladnější voda může způsobit problémy s lepením ploutví a vést k celkovému zhoršení kondice ryb - bojovnice se při příliš nízké teplotě vody stává letargická a málo žere. Kryt akvária také pomáhá udržovat konstantní teplotu vody, což omezuje případná respirační onemocnění ryb v důsledku velkého rozdílu teplot v nádrži a mimo akvárium.

Potřebuje bojovnice světlo?

U tohoto druhu nejsou nároky na světlo vysoké - je třeba dbát na mírné, nepřímé osvětlení, které není příliš intenzivní ani příliš slabé. V akváriu je vhodné zajistit tmavé pozadí a substrát, dostatek rozmanité vegetace, ale i kameny, kořeny nebo jiné dekorativní prvky, které jsou pro bojovnici důležité - výborné místo pro úkryt a noční odpočinek.