Expresné doručenie
Odborné rady
Vrácení zdarma do 40 dnů
Doprava zdarma od 799 Kč

Rostliny v domácnosti - jaké rostliny jsou pro kočku nebezpečné?

V domě, kde žije kočka, by se neměly některé rostliny vyskytovat. Některé pokojové květiny představují pro naše domácí mazlíčky smrtelné nebezpečí. Zjistěte, které rostliny to jsou. Zjistěte také, jak chránit svého domácího mazlíčka před konzumací nebezpečných květin a co dělat, když vaše kočka sežere toxickou rostlinu.


Rostliny v životě kočky

Rostliny jsou pro kočku důležitou existenční složkou. Tito chlupatí mazlíčci se rádi otírají o květiny, čichají k nim a jedí je. Kočky totiž instinktivně cítí, že listy, stonky a květy zlepšují mimo jiné trávicí funkce a náladu jejich těla. Kromě toho domácí masožravci rádi prohrabávají půdu v květináčích tlapkami a je to pro ně velká zábava.

Mezi rostliny, které naše mourky nijak neohrožují, a dokonce na ně mají blahodárný vliv, patří šanta kočičí. Vaše kočka pro ni udělá cokoli, a proto je její přítomnost v domácím herbáři téměř doporučována. Tato bylina činí zvířata aktivnějšími a živějšími. Kozlík lékařský se svým uklidňujícím účinkem vaší kočce také neublíží. Mezi další bezpečné bylinky patří tymián, mateřídouška, bazalka, oregano a rozmarýn. Našim čtyřnohým přírodovědcům neudělají zle ani květiny, jako je houštík, begonie královská, africká fialka a juka. Za zmínku stojí, že šanta kočičí a další bylinky pro kočky se nezřídka vyskytují v krmivech a pamlscích pro kočky.

Pokud doma pěstujeme výše uvedené rostliny a naše kočka o ně má zájem, nekrmme květiny chemickými přípravky, které jí mohou ublížit více než konzumace květu. Dokonce i rostliny, které jsou pro kočku teoreticky zdravé, mohou ve větším množství vyvolat znepokojivé příznaky, proto sledujme, zda náš mazlíček není příliš pozorný k určitému květináči.


Které rostliny jsou pro mou kočku nebezpečné?

Mezi rostliny, které jsou pro kočku nebezpečné, patří:

  • azalky - mohou u kočky způsobit mimo jiné zvracení, průjem, ochrnutí končetin, kóma, křeče, poruchy srdečního rytmu a dokonce smrt;
  • lilie - způsobuje mimo jiné poškození sliznic střev, ledvin nebo jater, krvácení z trávicího traktu, smrt; příznaky (které se objeví až po 24 hodinách) mohou zahrnovat těžký průjem, křeče a selhání ledvin, které často vedou k úmrtí;
  • oleandr - projevuje se poruchami srdeční činnosti, podrážděním střev a žaludku a smrtí.

Mezi další květiny v květináčích, které jsou pro kočku nebezpečné a které způsobují nepříjemné příznaky, ale nevedou k úhynu, patří aloe vera, alokázie, břečťan obecný, cyklámen, fíkus, monstera, filodendron, paprička roční a lopatkovec. Požití kuliček jmelí a pití šťávy z betlémské hvězdy může u našeho domácího mazlíčka také vyvolat nepříjemné pocity.

Pokud u své kočky pozorujete výše uvedené příznaky nebo jiné neobvyklé příznaky (kočka může být letargická, utlumená nebo naopak hyperaktivní a agresivní, může se nepřirozeně schovávat, odmítat jíst a pít atd.), okamžitě navštivte veterinární kliniku. V ideálním případě byste měli být schopni zjistit příčinu indispozice vaší kočky, tj. zjistit, která konkrétní rostlina jí ublížila.

Jak udržet kočku mimo dosah nebezpečných rostlin?

Co můžeme udělat, když se snažíme kočku ochránit před negativními účinky rostlin v květináčích rostoucích v domě? Můžete je umístit do části domu, která je pro kočky méně přístupná, nebo můžete svou kočičku zavřít do bezpečného prostoru bez rostlin, když nejste doma. Je také možné postavit speciální konstrukci imitující plot, která chrání jak květiny před poškozením, tak domácí tygry před onemocněním po konzumaci toxického listu.

Při nákupu květin do domácnosti je vhodné vybírat takové, které neohrožují zdraví a život našeho čtyřnohého člena rodiny. Bylinky, jako je šanta kočičí nebo tymián, jsou velmi vítané. I v tomto ohledu je však důležitá umírněnost. Nekontrolované mlsání ve velkém množství může skončit nucenou návštěvou veterináře.

Kočičí tráva je dalším nápadem, jak odradit domácího mazlíčka od zájmu o květináče. Abyste svého domácího mazlíčka odradili od okusování našich rostlin, je dobré používat repelenty proti kočkám. Pokropení nebo polití okolí květin těmito přípravky účinně odradí kočku od slídění po zeleni.

Repelenty a další řešení pro gurmánské rostliny

Kočičí repelenty vydávají specifický zápach, který domácí zvířata nemají ráda. Proto když ji zvířata ucítí, nepříjemně se vzdalují. Výrobky tohoto typu zásobují regály internetového obchodu Max&Mrau. Over Zoo Go Offi Cat od společnosti Overzoo je příkladem výrobku, který odrazuje kočky od pobytu v zakázaném prostoru. Přípravek by se měl nastříkat na povrchy, které chcete chránit, a ošetření opakovat několik dní, aby měla kočka čas odvyknout si od špatných návyků. Kočka se ke květináčům nepřiblíží a my zažijeme příjemnou vůni výrobku. Dermapharm Dr. Seidel liquid funguje na podobném principu.

Výše zmíněná kočičí tráva je také účinnou metodou, jak přesunout pozornost kočky od pokojových rostlin k bezpečnému a pro kočky specifickému produktu. Na našich webových stránkách najdete několik druhů trávy věnované tygru domácímu. Za zmínku stojí například rychle rostoucí tráva pro kočky Certech Super Benek Duet, která usnadňuje trávení a transport chlupových chomáčků vašeho mazlíčka. Kočičí trávu vyrábí mimo jiné také značka Vitapol a Trixie. Aby tato bezpečná rostlina vypadala v našich interiérech hezky, můžeme si koupit keramickou misku od značky Trixie v hotové sadě se semeny trávy.

Pozorujme svého mazlíčka, abychom včas reagovali na podezřelé příznaky, předvídejme a předcházejme nehodám.