Expresné doručenie
Odborné rady
Vrácení zdarma do 40 dnů
Doprava zdarma od 799 Kč

Mainská mývalí - co byste měli vědět o kočkách tohoto plemene

Pokud se chystáte stát se opatrovníkem kočky určitého plemene, měli byste se s ním dobře seznámit, abyste svému mazlíčkovi lépe porozuměli. Nejinak je tomu v případě mainských mývalů, kteří jsou považováni za největší kočky domácí na světě. Díky jejich výjimečnému vzhledu a přátelskému charakteru se pro ně rozhoduje stále více lidí. V tomto článku se mimo jiné dozvíte, jak správně ošetřovat mainského mývala, co by měl jíst a jakou má povahu!

Mainská mývalí - charakteristika plemene: jak vypadá dospělý jedinec?


Znakem, který mainské mývaly rozhodně odlišuje od ostatních koček, je jejich velikost, protože dospělý jedinec může být i s ocasem dlouhý 1 m a vážit až 15 kg! Charakteristické jsou také uši zakončené štětečky a šikmé oči (zelené nebo měděné), které kočkám tohoto plemene dodávají důstojný vzhled. Samotná hlava je středně velká a její profil je mírně konkávní. Pro tato zvířata je také charakteristické zakřivené čelo a výrazné lícní kosti. Mimochodem, jsou rekordmany, pokud jde o délku vibrissae (tj. kočičích vousků), která u jednoho z jedinců dosáhla až 16,5 cm.
Tělo mainského mývala je velké a svalnaté, hrudník široký a středně dlouhé nohy zakončené velkými tlapami. Kočky mají dlouhé a huňaté ocasy, hustou a různě dlouhou srst - v závislosti na části těla. Nejoblíbenějším zbarvením je tabby hnědá, v současnosti se však můžeme setkat s kočkami tohoto plemene s různými odstíny srsti, které byly schváleny felinologickými organizacemi.


Mainská mývalí - povaha tohoto plemene


Mainské mývalí kočky mají charakter, který potěší všechny milovníky kočičího mazlení. Jsou to klidné kočky, které milují blízkost - zpravidla, protože samozřejmě vše závisí na konkrétním jedinci. Mainští mývalové jsou většinou ochotní si hrát a chodit na vodítku, velmi často umí také aportovat. Vykazují vysokou toleranci vůči ostatním kočkám a psům, takže se bez problémů aklimatizují v domě, kde již nějaké zvíře je. Nemají rády příliš velké výšky, což nic nemění na tom, že ochotně prozkoumávají vyšší škrabadla. Jsou to trpělivá zvířata, ale vyžadují hodně pozornosti, kterou často vyhledávají. Proto nemusí být dobrou volbou pro lidi, kteří se často zdržují mimo domov po dlouhou dobu.

Péče o mainské mývaly - na co bych neměl zapomenout?

Péče o mainské mývaly se zaměřuje především na jejich srst. Toto plemeno má až tři typy "srsti": srst, přechodnou srst a prachovou, což znamená, že jejich srst vyžaduje pravidelné česání. Je třeba použít speciální kartáče a hřebeny pro kočky, nejlépe s dlouhými zuby, které dosáhnou až na kůži kočky. Protože ne všechna zvířata mají tento druh SPA ráda, vyplatí se je to učit již od útlého věku a po každém česání je odměňovat pamlsky. Je také dobré pečovat o hygienu kotěte pomocí přípravků na čištění uší nebo kosmetiky, aby byla srst krásnější.

Úprava srsti se stává o něco obtížnější, když začíná období výměny srsti. Pak může být nutný trimmer nebo návštěva kadeřnictví, protože z kočky vypadne spousta chlupů. Některé oblasti se navíc obtížně vyčesávají, například za ušima a v podpaží. Nedostatečná péče o tato místa může skončit zamotáním, které může být pro kočku v budoucnu bolestivé (např. při škrábání). Stejně obtížné je česání ocasu - měli byste mu věnovat zvláštní pozornost, protože srst na něm roste pomaleji a neodborné česání může způsobit občasný výpadek srsti.

Jaké krmivo pro mainské mývaly bude nejlepší?


Pro udržení zdravé srsti (i samotného kotěte) je nezbytné zvolit správné krmivo. Dobrou volbou jsou produkty určené pro potřeby mainských mývalích mývalů, protože jsou nejlepší z hlediska dalších složek nezbytných pro správný vývoj a zdraví zvířete. Základem celkové výživy kočky by mělo být především maso s přídavkem vnitřností a tuků, rozhodně ve vlhké formě. Při výběru potravin vybírejte takové, které obsahují co nejvíce masa (ne živočišných produktů!) a co nejméně přidaných obilovin a cukru. Tímto způsobem začne trávicí systém dobře fungovat a kočka nebude mít problémy s vyprazdňováním a zbavováním se chlupových kuliček. Správné krmení mainské mývalí zvěře vám pomůže kontrolovat její tělesnou hmotnost. To je důležité, protože nadváha zatěžuje jeho kosti a klouby. Snažte se proto udržovat správnou váhu své kočky a nedovolte jí, aby byla obézní - nebo aby trpěla podváhou, která je pro její zdraví také nebezpečná.


Mainská mývalí - co byste ještě měli vědět o tomto plemeni?


Co byste ještě měli vědět o těchto kočkách? Toto plemeno potřebuje vzhledem ke své velikosti mnohem větší záchůdek než ostatní domácí kočky. S tím souvisí i značná potřeba zásob podestýlky. Budete také potřebovat velké a kvalitní škrabadlo pro kočky, tedy takové, které vydrží skákání i velmi těžkého jedince.

Dbejte také na velikost pelíšků, aby se na nich váš mazlíček mohl pohodlně rozvalit. Výška mu musí umožnit, aby se při škrábání protáhl, a to až do výšky 1,5 m. Dobrou volbou je také škrabadlo ležící na podlaze, které se mimochodem stane pelíškem (např. kartonové, značky Trixie). Dbejte také na hračky, které si vaše kočka nedokáže hned ochočit.

Důležité je také vědět o zdravotním stavu koček tohoto plemene. Dožívají se v průměru 14 až 18 let, ale mohou být ohroženy dysplazií kyčelních kloubů a srdečními vadami. Vyplatí se také pečovat o zdraví ledvin mainské mývalí kočky a průběžně kontrolovat její zuby a dásně. Nezapomínejte proto pravidelně kontrolovat zdravotní stav své kočky u veterináře - alespoň jednou ročně by měla být provedena celková "prohlídka".

Za zmínku stojí také to, že mainští mývalové jsou nesmírně trpěliví a silně vázaní na své ošetřovatele. Jsou klidní a rádi na sebe soustředí lidskou pozornost. Proto se vyplatí dopřát svému mazlíčkovi to nejlepší pro jeho zdraví a klid, koupit kvalitní krmivo a doplňky pro hygienu a zábavu.