Expresné doručenie
Odborné rady
Vrácení zdarma do 40 dnů
Doprava zdarma od 799 Kč

Jak se zbavit blech u kočky?

Blechy kočičí - malý škůdce, velký problém

Blechy kočičí jsou malé, hnědé nebo černé druhy hmyzu s maximální délkou těla 2 mm. Jedná se o bezkřídlé vnější parazity, kteří se živí kůží a srstí domácích zvířat a mohou napadat jak venkovní, tak domácí kočky. Díky svým vysoce vyvinutým nohám mohou skákat na značné vzdálenosti a přenášet se na ostatní domácí zvířata, včetně psů.

Stojí za to vědět:

Blecha kočičí, stejně jako blecha psí, může představovat nebezpečí pro člověka. Kousnutí připomíná malý strup s červeným okrajem - v místě, kde se parazit živí, může být viditelných několik bolestivých míst.

Výskyt blech u kočky může zůstat nepovšimnut.
Dospělci a jejich vajíčka se snadno přenášejí na oblečení a obuvi majitelů a také kontaktem mezi mourkem a jiným nakaženým domácím zvířetem.

Blechy u kočky - příznaky

Vývojový cyklus blechy kočičí trvá několik týdnů - z vajíček nakladených do srsti zvířete (až 1 000 vajíček) se vylíhnou larvy, které se po určité době vyvinou v plně vyvinutý hmyz, schopný rychlého rozmnožování a pohybu. Když najdou vhodného hostitele - kočku - začnou se krmit, kousat ji a způsobovat svědivé kožní potíže.

Jak poznáte blechy u kočky?

Mezi nejčastější příznaky napadení tímto malým vnějším parazitem patří:

  • dezorientace
  • nervozita a hyperaktivita zvířete
  • záchvatovité škrábání, zejména v oblasti krku
  • nadměrné olizování

V některých případech je na seznamu příznaků blech u kočky zarudnutí kůže a vypadávání srsti - to souvisí s akutní alergickou reakcí na sliny parazitů. Pamatujte, že čím dříve si všimnete přítomnosti těchto malých škůdců u vašeho domácího mazlíčka, tím lépe. Tím ochráníte svého mazlíčka před různými nebezpečnými nemocemi (včetně anémie) a jinými nezvanými hosty (např. tasemnicí).

Paraziti v kočičí srsti - jak poznat blechy?

Blecha je nebezpečný vnější parazit - existuje několik způsobů, jak rychle a účinně najít zdroj znepokojivého chování vašeho mourka:

Důkladně projděte srst svého domácího mazlíčka

První a nejběžnější metodou je pečlivé pročesání a prohlédnutí srsti vašeho domácího mazlíčka. Budete potřebovat kartáč a hřeben pro kočky, nejlépe s hustě rozmístěnými zuby. Kromě toho se ujistěte, že máte vlhký kapesník, na který můžete vyčesanou srst položit. Při péči se zaměřte na srst, kde se blechy mohou skrývat, ale také na kůži - zvláštní pozornost věnujte oblasti krku a ramen.

Vyzkoušejte metodu bílé karty

Metoda bílé karty - ačkoli zní tajemně - je velmi jednoduchá a rychlá. Položte několik listů papíru na velkou rovnou plochu (např. na stůl). Aby se při pozorování nepohybovaly, přilepte je k sobě lepicí páskou. Poté zvedněte kočku, položte ji na nábytek a začněte s ní silně třást - nemělo by to trvat déle než několik sekund. Pak svého mazlíčka odměňte pamlskem a zkontrolujte povrch karet. Černé a zkoprnělé hrudky nečistot mohou znamenat problém s blechami.

Kontrola kočičích pelíšků a nábytku

Posledním způsobem, jak zjistit, zda se v srsti vaší kočky nevyskytují paraziti, je pečlivě zkontrolovat postele a nábytek, na kterých váš mazlíček rád sedává. Jak již bylo zmíněno, v srsti zablešené kočky se nachází velké množství drobných nečistot - jedná se o výkaly parazita. Při prohlížení polštářů, přikrývek a bytového textilu se zaměřte na hnědé a černé skvrny, které vypadají jako mletá kávová zrna nebo rozdrcené lístky čaje.

Jak se zbavit blech u kočky?

Pokud u své kočky blechy objevíte, neotálejte! Zbavit se ektoparazitů vám mohou pomoci různé ochranné přípravky pro domácí zvířata, včetně speciálních veterinárních kapek. Stačí je aplikovat na krk vašeho domácího mazlíčka na těžko přístupné místo - prostředek proti blechám nemůže váš mazlíček olízat ze srsti. Jejich největší výhodou je rychlý účinek, protože během několika hodin lze dospělce ze srsti vašeho domácího mazlíčka účinně a snadno odstranit.

Dalšími, stejně účinnými prostředky proti blechám u koček jsou specializované spreje.Nejenže se problému zbaví okamžitě, ale - stejně jako přípravky spot-on - navíc vytvoří na povrchu těla zvířete ochrannou vrstvu, která nezvaným hostům zabrání v šíření v podsadě. Podobně fungují obojky, které odstraňují únavný problém a chrání srst vašeho mourka.

Nezapomeňte:

Bezprostředně poté, co se kočka zbaví blech, bude muset být vaše zvíře odčerveno. V případě jakýchkoli dotazů se obraťte na spolehlivého a důvěryhodného veterináře.

Blechy u vaší kočky - nezapomeňte uklízet!

Jak můžete účinně bojovat proti napadení kočky blechami? Důkladným úklidem! Jakmile jste dali purrfect na ektoparazity, pusťte se do důkladného úklidu každé místnosti. Nestačí vyčistit postel nebo otřít povrch nábytku, kde kočka ráda leží - tisíce vajíček a larev mohou být na pohovce, křeslech, židlích a kobercích.

Při úklidu domu nebo bytu použijte směs vody, octa a citronu, která účinně odpuzuje hmyz a sbírá larvy, které nejsou pouhým okem viditelné. S čištěním vám pomůže také vysavač a kartáče (např. štěrbinový), které jsou součástí dodávky. Nezapomeňte po vysávání vyjmout sáček z vysavače (i když není zcela plný) nebo důkladně vyčistit nádobu na nečistoty. Čím pečlivěji úklid provedete, tím menší je pravděpodobnost, že se vaše kočička bude muset v budoucnu potýkat s otravnými blechami!