Expresné doručenie
Odborné rady
Vrácení zdarma do 40 dnů
Doprava zdarma od 799 Kč

Jak poznat první hárání u feny?

Kdy nastává první hárání feny a jak ho poznáte?

První hárání u feny je obvykle velkým zážitkem nejen pro dotyčnou fenu, ale také pro jejího majitele. Během prvního hárání se chování feny mění - je mnohem podrážděnější a neklidnější. Kdy se u feny očekává první hárání a jaké příznaky ho provázejí?

Kdy fena poprvé hárá?

Říje je znamením, že fena dosáhla pohlavní dospělosti a od té doby je schopna zabřeznout. První hárání u feny je individuální záležitostí, která závisí na plemeni a velikosti psa. Kdy nastává první hárání u feny? Nejčastěji mezi 6. a 12. měsícem věku. Nejčasnější nástup porodu u malých plemen je přibližně v 5-6 měsících. 5-6 měsíců. Feny velkých plemen pohlavně dospívají mnohem později, mezi 20. a 24. měsícem věku. Rozdíly lze pozorovat také v četnosti výskytu tepla. U malých fen dochází k hárání obvykle dvakrát až třikrát ročně. Naproti tomu feny velkých plemen obvykle hárají jednou ročně. S věkem psa se také snižuje frekvence hárání.

Věděli jste, že... říji se také říká říje, páření nebo honička?

Jak vypadá první hárání u feny?

První hárání se může mírně lišit od dalších hárání. To vše proto, že typické příznaky tohoto stavu jsou obvykle špatně vyjádřeny. Jak vypadá první hárání feny? Lze ji rozpoznat podle následujících příznaků: častější močení než obvykle tmavé kruhové skvrny, otok vulvy, intenzivní lízání vulvy, zvýšená žízeň. Během říje je fena obvykle také více nátlaková a naléhavě vyhledává kontakt s člověkem. Pamatujte: Pokud je fena starší dvou let a ještě neměla první hárání, měli byste ji vzít k veterináři.

První hárání u feny - "tiché hárání"

Velmi často se stává, že první hárání feny probíhá formou takzvaného "tichého hárání". Z čeho přesně se skládá? V případě "tiché hárání" dochází u feny k hormonálním změnám, ale nelze pozorovat žádné vnější příznaky. Není proto divu, že mnoho majitelů fen ani neví, že jejich mazlíček hárá. Je však třeba mít na paměti, že i během "tichého hárání" může dojít k početí. "Tiché hárání" je běžným jevem u plemen, jako je bígl, kokršpaněl, americký stafordšírský teriér a trpasličí pinč.

Jak dlouho trvá první hárání feny? Hárání feny trvá obvykle přibližně 21 dní. Jak první, tak i každé další hárání lze rozdělit do čtyř různě dlouhých fází. Do jakých?

  • Proestrus neboli předpubertální fáze. Předpubertální fáze trvá 7 až 10 dní. Během této doby lze u feny pozorovat viditelné změny: zduřelou vulvu a tmavě zbarvený vaginální výtok. V předpubertální fázi feny často nemají chuť k jídlu, ale lze pozorovat zvýšenou žízeň. Během této doby dozrávají vajíčka a děloha se připravuje na možné přijetí oplodněného vajíčka. Samice často močí, při čemž vydává charakteristický zápach. Tímto pachem láká samce, ale zatím je nepřijímá.
  • Hárání trvá přibližně devět dní. Během této fáze dochází ke krvácení a následně k ovulaci. V období říje je vaginální výtok postupně řidší a světlejší (mění se z růžového na mléčný). Vulva feny ochabuje, což je znamení, že je připravena k početí. V době hárání je fena více vzrušená. Soutěží o pozornost svého majitele - chce být hlazena a mazlena. To je znamení, že je fena připravena k oplodnění.
  • Ovulace trvá přibližně pět dní. Během této doby může dojít k případnému oplodnění. Ve fázi póru vaginální výtok tmavne a otok vulvy pomalu ustupuje. Tělo začne produkovat progesteron. To vše se děje proto, aby se podpořil vývoj případného plodu.
  • Anestrus neboli neiritační fáze. Poslední fází je neiritační fáze. Jedná se o období mezi následujícími háráními. Během této doby zůstává hladina hormonů u feny konstantní a oplodnění není možné.

První hárání u feny - na co si dát pozor?

Období hárání je obdobím, kdy by měl majitel svému mazlíčkovi věnovat zvláštní péči. To je důležité především v případě, že fena není určena k chovu. Čemu byste měli věnovat pozornost? Při chůzi je důležité dbát maximální opatrnosti. Fena by měla být venčena na vodítku. Je také lepší vyhýbat se místům, kde se může vyskytovat velká koncentrace psů. V období veder je také nutné dbát na správnou hygienu. Fena může krvácet, proto je vhodné nosit speciální kalhotky.

Komentáře

Nikdy znaleziono żadnych názoru

Nový příspěvek