Expresné doručenie
Odborné rady
Vrácení zdarma do 40 dnů
Doprava zdarma od 799 Kč

Co je třeba vědět o adopci psa z útulku

Adopce psa z útulku - jak se na ni připravit a co se vyplatí vědět?

Adopce psa je závažné rozhodnutí, které změní život celé rodiny i samotného čtyřnohého mazlíčka. V českých útulcích jsou tisíce zvířat bez domova, která někdy čekají na svou šanci na domov i několik let. Další tisíce psů v nouzi jsou v péči mnoha nadací a soukromých osob, které se například po nalezení zvířete na ulici rozhodnou stát se jeho dočasným domovem, dokud se nenajde někdo, kdo ho vezme pod svou střechu navždy. Než se rozhodnete pro adopci psa, dobře si to promyslete, zvažte všechna pro a proti, promluvte si s rodinou, nechte si poradit od behavioristy a podívejte se na svůj život v příštích několika letech.

Adopce psa - připravte se na změnu

Adopce psa z útulku, nadace nebo od soukromé osoby bude rozhodnutím, které změní celý váš dosavadní život. Pokud rádi spíte až do poledne, často chodíte ven nebo rádi trávíte večery mimo domov, musíte si uvědomit, že život s domácím mazlíčkem se výrazně změní. Nebude to horší - bude to jen jiné, což znamená, že budete muset přeorganizovat svůj dosavadní život. Váš denní rozvrh bude muset zahrnovat čas na pravidelné procházky, trénink, případné schůzky s behavioristou nebo jiné nepředvídatelné události, jako je neplánovaná návštěva veterináře, když se vašemu pejskovi udělá špatně. Než se tedy rozhodnete pro adopci, dobře si rozmyslete, zda máte ve svém životě (a tedy i ve svém rozvrhu) čas na nové povinnosti a nového člena rodiny. Pokud o tom nejste přesvědčeni, možná je na přijetí ještě brzy.

Adopce psa z útulku - myslete na budoucnost

Plánujete v nejbližších letech dítě? Nebo se chcete v blízké budoucnosti přestěhovat do centra velkého města? Zodpovědná a informovaná adopce je taková, při níž se potenciální majitel psa dívá dopředu a vytváří si v hlavě různé možné scénáře. Mějte na paměti, že adoptovat psa z útulku často znamená vzít si psa, který toho hodně prožil a může se například bát projíždějících aut nebo křiku dětí, nebo naopak může mít tolik odvahy a neúnavné energie, že budete muset najít způsob, jak mu ulevit. Před adopcí se proto vyplatí získat alespoň několikaletý náskok před současným stavem a promyslet, jak by případné změny mohly ovlivnit váš život se zvířetem. Co budete dělat, když budete chtít jet na dovolenou nebo když se narodí dítě? Vše si předem promyslete a naplánujte, zejména proto, že rozhodnutím o adopci začnete přebírat odpovědnost nejen za svůj život, ale také za zdraví a život svého zvířete.

Adopce psa - výdaje

Adopce psa s sebou nevyhnutelně nese určité výdaje - ať už fixní, nebo vypadávající v nejméně očekávaných okamžicích. Hned na začátku je třeba investovat do následujících věcí:

  • pelíšek pro psa,
  • vodítko pro psa,
  • obojek pro vašeho psa,
  • misky: na vodu, suché a mokré krmivo,
  • hračky,
  • repelent proti blechám a klíšťatům,
  • šampon a příslušenství pro česání a úpravu srsti vašeho domácího mazlíčka.

Jste ochotni a máte finanční prostředky na to, abyste mohli vynaložit větší finanční částku, například na zásah veterináře, nákup léků, kvalitního suchého krmiva pro psy nebo jiných nezbytných potřeb pro vašeho domácího mazlíčka, pokud je to nutné?

Jak vypadá adopce psa z útulku?

Adopce psa z útulku může v každém zařízení vypadat trochu jinak. Zpravidla však existují některé společné body, které se opakují. 1. na webových stránkách útulků pro zvířata obvykle najdete jejich vizitky. Někdy jsou u psů kromě fotografií také popisy (často vytvořené dobrovolníky, kteří je dobře znají) - ty vám mohou pomoci při konečném rozhodování. 2. po prvním prohlédnutí webových stránek a výběru několika psů, se kterými se chcete seznámit, kontaktujte útulek. V závislosti na zařízení mohou platit trochu jiná pravidla. Obvykle je však k dispozici e-mailová adresa, na kterou stačí zaslat žádost, uvést psy, o které máte zájem, a kontaktní číslo na sebe. Někdy je také možné přijít přímo do útulku, kde vyplníte předadopční dotazník, ve kterém uvedete například své zkušenosti s péčí o zvířata, možné životní podmínky, které můžete poskytnout, atd. Jakmile se spojíte s útulkem a splníte jednotlivé požadavky, bude vám zvíře představeno. Personál si s vámi domluví schůzku nebo vám nabídne schůzku ještě týž den. Na tuto schůzku je dobré jít společně s ostatními členy rodiny. Je to proto, že rozhodnutí by mělo být společné a všichni v domácnosti musí nového člena rodiny přijmout. Rozhodnutí - nejtěžší a zároveň nejdůležitější krok. Pokud jste si promysleli všechna pro a proti, víte, že chcete dát psovi láskyplný domov po zbytek jeho života a jste připraveni se psem trpělivě pracovat a nést případné další výdaje (veterinář, léky, behaviorista), podepište adopční smlouvu. Od této chvíle se stanete právoplatným majitelem svého nového člena rodiny.

Gratulujeme.