Expresné doručenie
Odborné rady
Vrácení zdarma do 40 dnů
Doprava zdarma od 799 Kč

Čím krmit koťátko?

._ae_desc p{ margin:16px 0; } ._ae_desc table{ border-collapse: collapse; border-spacing: 0; } ._ae_desc td,._ae_desc table{ padding: 4px; }

Malá kočka a tak aktivní

Koťata překypují energií a obrací vám svět vzhůru nohama. S přibývajícím věkem se však energetické potřeby koček snižují. Největší výzvou je tedy poskytnout kotěti někdy i několikanásobně více živin než dospělé kočce, a to v menší porci. Velmi dobře je to vidět v tabulce dávkování krmiva pro koťata, kde se dávka krmiva víceméně zvyšuje až do 7 měsíců věku kotěte, poté se rychle snižuje nebo stabilizuje. Přesto by kotě nebo dospělá kočka neměly za den dostat více granulí, než se vejde do šálku.

Pokud kombinujete mokré krmivo se suchým, nezapomeňte vždy úměrně snížit podíl suchého krmiva. Pokud vaše kočka sní jeden sáček mokrého krmiva denně, neměla by v průměru dostat více než půl sáčku granulí krmiva. Průměrná kočka zkonzumuje přibližně 1 sáček nebo malou konzervu na 1 kg tělesné hmotnosti (tj. až 3-6 sáčků denně), pokud je krmena výhradně mokrým krmivem. Jeden plátek salámu nebo sýra má tolik kalorií jako jeden sáček pro vaši kočku. Bohužel obsahuje také mnoho minerálů, které poškozují ledviny vaší kočky, takže jí tento druh krmiva rozhodně nedávejte! Zjistěte také, zda někdo v rodině nekrmí koťátko jídlem navíc - to může způsobit, že kotě odmítá jíst a vybírá si základní jídlo.

Malá kočka potřebuje více

Aby byl zajištěn správný dynamický vývoj koťat, je krmivo bohaté na bílkoviny - kotě jich ve své stravě potřebuje téměř dvakrát více než pes. Kromě toho by krmivo mělo v zájmu postavy vašeho kotěte poskytovat mírný přísun tukové energie - přibližně 1/3 na porci. To je důležité, protože kočky jsou skupinou společenských zvířat nejvíc vystavenou vůči sekundárním onemocněním způsobeným nadváhou a obezitou (mimo jiné včetně onemocnění močových cest a ledvin).

Nezapomeňte proto, že dospělá kočka, a tím spíše po kastraci, by měla mít v potravě střídmý přísun tuků, který by neměl přesáhnout přibližně 12 % analytického složení.

Malá ryba pro zdravý vývoj koček

Některá krmiva pro koťata obsahují také takové živiny, které přispívají k lepšímu vývoji mladého organismu. Patří mezi ně DHA (kyselina dokosahexaenová Omega 3) z ryb, která je klíčovou složkou pro správný vývoj nervového systému a zraku koťat.

Proč kotě potřebuje vlákninu?

Důležitou součástí kočičí stravy je dostatek vlákniny, která se v krmivech pro domácí zvířata nazývá vláknina. Díky patentované receptuře Naturium™ v krmivu Purina® Cat Chow® Kitten je podpořeno trávení a živiny se lépe vstřebávají. Toho je dosaženo udržováním rovnováhy mezi prospěšnými bakteriemi ve střevech kočky a hnilobnými bakteriemi. Krmiva byla vytvořena z přírodních surovin, což z definice znamená, že do nich nebylo nic přidáno a nebyla chemicky upravena. Snažte se také vyhnout barvivům, umělým příchutím nebo konzervačním látkám v krmivu pro kočky.

Nejste si jisti, které krmivo bude pro vaši kočku vhodné? Nejlepší výběr krmiv pro koťata najdete zde.