Expresné doručenie
Odborné rady
Vrácení zdarma do 40 dnů
Doprava zdarma od 799 Kč

7 nejčastěji kladených otázek o činčilách

Odkud pochází činčily?

Existují dva druhy činčil: činčila krátkoocasá (dodnes nedomestikovaná) a činčila malá (Chinchilla lanigera). Činčily pocházejí z výše zmíněných oblastí Jižní Ameriky, konkrétně z And. Oba druhy mají společné hory. Ve volné přírodě obývají poměrně malý areál - krátkoocasé druhy se vyskytují v nadmořských výškách mezi 3 500 a přibližně 4 500 metry nad mořem, zatímco činčily malé dávají přednost nižším nadmořským výškám mezi 1 000 a 2 500 metry nad mořem.

Tip: Místo koupě zvažte adopci činčily. Tímto způsobem můžete zachránit kožešinové zvířata, například z osvědčených nadací a sdružení, kde se ocitla v důsledku zásahu, byla opuštěna apod. Dobrovolníci a dočasní pěstouni většinou dobře znají povahu činčil, o které se starají, takže si můžete s větším přehledem vybrat zvíře, které nejlépe vyhovuje vašim potřebám. Tato zvířata jsou velmi plachá, takže se přes den nejčastěji ukrývají v jeskyních, dírách nebo bujné vegetaci a z úkrytů vylézají až po setmění. V té době aktivně vyhledávají potravu - především kořeny některých druhů kaktusů, květy a trávy. Nejdůležitějším zdrojem vody je pro ně listí a také rosa, která ráno pokrývá okolní vegetaci. K péči o svou krásnou a hustou srst používají pískové lázně.

Činčila - jak dlouho žije?

Adopce činčily by měla být dobře uváženým rozhodnutím, a to i vzhledem k délce života těchto zvířat. Vždyť se jedná o hlodavce, kteří se při správné péči (včetně veterinární) mohou dožít až 20 let. Než se tedy rozhodnete pro adopci činčily, dobře si rozmyslete, zda jí budete schopni zajistit vše, co potřebuje, po dobu přibližně dvaceti let. Dosud nejdéle žijící činčilou zapsanou v Guinnessově knize rekordů byl činčilák Radar z USA, který se dožil 29 let a 229 dní.

Vydávají činčily nepříjemný zápach?

Činčily jsou hlodavci, kteří pečlivě dbají na každodenní hygienu a nevydávají nepříjemný zápach. Produkují také relativně málo trusu (téměř neznatelného zápachu) s charakteristickým podlouhlým tvarem. Protože se živí převážně suchou potravou, produkují velmi málo moči - obvykle močí na jednom místě v kleci, ale po vypuštění z klece mohou moč usadit kdekoli. Činčily pečlivě pečují o svou srst koupáním v písku. Každé 2-3 dny je vhodné zvíře vykoupat, aby se z jeho srsti odstranila špína, mastnota a vlhkost. Když je činčila aktivní, vložte do její klece na 2 hodiny pískovou lázeň, aby se postarala o svou srst, která bude načechraná a velmi příjemná na dotek. Písek do prachové lázně určitě hledejte v sekci: Substráty a podestýlka pro činčily.

Čím se živí činčily?

Činčily potřebují správnou klec - nejlépe dostatečně velkou a dostatečně vysokou, aby se v ní mohly pohodlně prohánět a skákat. Dno klece naplňte podestýlkou a navrch dejte silnější vrstvu pilin. Zvířata musí mít také stálý přístup k čerstvé vodě v napáječce a misce s krmivem pro činčily. Tito hlodavci jsou býložraví - živí se travinami, bylinami, kůrou stromů a také výhonky rostlin. Pokud si plánujete pořídit činčilu, je nezbytné investovat do kvalitního sena (mělo by být hlavní složkou denního jídelníčku) a granulovaného krmiva, které obsahuje timotej, vojtěšku, lněné semínko, měsíček, juku nebo fruktooligosacharidy. Seno pomáhá obrušovat zuby, ale je také nezbytné pro pohyb potravy v trávicím procesu. Kromě suchého krmiva je dobré podávat činčilám různé pamlsky, včetně bylinek a hlodacích tyčinek.

Co ještě jedí činčily?

Bylinky - máta, pampeliška, ibišek, meduňka, kopřiva, měsíček, ploštičník nebo okvětní lístky růží budou ideálním doplňkem jídelníčku vaší činčily. Zajistěte také, aby byla klec zásobena větvičkami (např. z ovocných stromů, jako jsou jabloně, hrušně nebo kdoule) - zvíře si jimi může obrušovat zuby, což zabraňuje jejich zarůstání. Sušené ovoce a zelenina - podávejte pouze sušené ovoce a zeleninu, protože čerstvé mohou vést k nadýmání, které může být pro činčily smrtelné. Občas jim můžete dát sušené jablko, maliny, jahody, kdoule a červenou řepu, mrkev, petržel a kukuřici.

Jsou činčily stádovité?

Ano a ještě jednou ano! Činčily jsou stádní zvířata - nejlépe se cítí mezi ostatními příslušníky stejného druhu. Pokud tedy plánujete adopci, rozhodně byste si měli vzít alespoň dvě činčily hned. Ve volné přírodě mohou žít v hejnech čítajících až sto jedinců, takže na to myslete, až se budete chtít vydat na dobrodružství s činčilami. Když jsou ve skupině, cítí se rozhodně lépe - mohou si spolu hrát, honit se, mazlit se a nenudí se, když jste pryč.

Jsou činčily alergické?

Činčily jsou považovány za zvířata, jejichž srst způsobuje poměrně málo alergií - pokud se však alergie vyskytne, je způsobena především loupáním kůže, slzami, slinami a močí. Důležité je, že ačkoli činčily nemusí být alergické, alergie jsou často způsobeny senem, pilinami a různými druhy trav, kterými jsou hlodavci krmeni.

Kouše činčila?

Činčily jsou obecně mírná zvířata, která si s trochou trpělivosti zvyknou na člověka. Ve stresu, strachu nebo nemoci však mohou kousnout. Hluk, náhlý pohyb nebo rozpaky spojené se zvedáním mohou v nich vyvolat další strach, na který budou reagovat obranou. Je také třeba mít na paměti, že stejně jako ostatní hlodavci mohou činčily ponechané bez dozoru kousat prakticky cokoli - nohy nábytku, tapety, krabice, rámy dveří, bačkory, a dokonce i kabely, které pro ně mohou představovat smrtelné nebezpečí. Pokud máte doma rostliny v květináčích, je nutné se ujistit, že nejsou jedovaté a nepředstavují nebezpečí pro vaše domácí mazlíčky.