Expresné doručenie
Odborné rady
Vrácení zdarma do 40 dnů
Doprava zdarma od 799 Kč

5 nejčastěji kladených otázek o morčatech

Uvažujete o adopci morčete? Předtím si určitě přečtěte náš článek. Odpovídáme v něm na 5 nejčastějších otázek o morčatech. Může být morče samostatné? Proč morče kvičí a jak projevuje radost?

Morčata - obecné informace

Morče je hovorový název pro hlodavce, který se do Evropy dostal z Jižní Ameriky. Morčata váží v průměru kolem jednoho kilogramu, i když samci jsou obvykle o něco větší než samice a mohou vážit více. Ve světě morčat najdete domácí zvířata v různých barvách (mohou být bílá, černá, červená, jednobarevná nebo vícebarevná). Morčata se také liší délkou srsti - existují morčata s dlouhou, lesklou srstí, krátkosrstá i bezsrstá. Morčata se průměrně dožívají 6-8 let, jsou býložravá a v jejich denním jídelníčku by nemělo chybět kvalitní krmivo. Vyplatí se také postarat o vhodný substrát do klece. Proto sáhněte po podestýlce pro morčata, která dobře absorbuje vlhkost a má neutrální vůni. Tato podestýlka je tvrdá a může zranit jemné tlapky zvířete, proto by měla být pouze spodní vrstvou podestýlky. Navrch nasypte silnější vrstvu pilin, které jsou měkké a ekologické a poskytují hlodavcům optimální pohodlí. Zuby domácích morčat rostou po celý život, takže aby nedošlo k jejich přerůstání, nesmí v jejich stravě chybět například seno, aby si je mohla obrušovat.

Může být morče samo?

Morčata jsou stádní zvířata, což znamená, že byste doma měli mít alespoň dvě morčata. To je důležité, protože když nejste doma, budou si navzájem dělat společnost. Osamělé morče může být letargické, může začít být nemocné, nudit se a více jíst. Kromě toho může mít vaše zvíře depresi. Pro jeho pohodu byste proto měli přemýšlet o vhodném společníkovi (nejlépe stejného pohlaví). V České republice se to zatím nepraktikuje, ale například v Německu nebo ve Švýcarsku není možné koupit jen jedno morče - zákazníci si proto musí koupit alespoň dvě.

Proč morče kvičí?

Pískání, skřípání, vrčení - morčata vydávají celou škálu zvuků, aby se dorozuměla jak s ostatními jedinci svého druhu, tak se svým majitelem. "Řeč" morčat spočívá především v hlasitém pískání, mezi kterým se časem naučíte rozpoznávat pozitivní pískání, které vyjadřuje radost vašeho zvířete například z podávání potravy nebo morčecích pamlsků. Charakteristickým zvukem je také skřípání zubů, které znamená, že morče je na své společníky rozzlobené, netrpělivé nebo bojovné. Skřípání je nejčastěji slyšet, když se morčata hádají.

Jak morčata projevují radost?

Zkušení majitelé morčat snadno rozpoznají u svých mazlíčků radost. Když je morče šťastné, obvykle hlasitě píská. Obvykle se tak děje při podávání jídla a pamlsků, ale stejným způsobem může reagovat například i na příchod majitele domů. Dalším způsobem, jak projevuje svou radost, je takzvaný "popcorning" neboli charakteristické poskakování. Název tohoto jevu je odvozen od popcornu praskajícího v horkém oleji. Šťastná morčata se chovají podobně - praskající popcorn je známkou toho, že je zvíře šťastné. Nejčastěji to lze pozorovat při vypouštění morčat z klece (např. přes celou místnost), při podávání pamlsků nebo při vpouštění do uklizené klece.

Páchne morče?

Rozhodně ne! Naopak, morčata mají příjemnou, jemnou vůni. Jsou to také velmi čistotná zvířata - pravidelně se starají o svou srst a "myjí" se po jídle. Nezapomeňte také, že by se neměla koupat bez výslovného doporučení veterináře. Nezapomínejte také na každodenní čištění klece - mokrou podestýlku je třeba sebrat a nahradit ji novou. V opačném případě se budou morčata cítit nekomfortně a v bytě může začít být cítit nepříjemný zápach.

Jaké barvy vidí morče?

Morčata mají výborně vyvinutý čich a sluch. Také jejich oči jsou docela dobré - tato roztomilá zvířata rozlišují čtyři barvy: červenou, žlutou, modrou a hnědou. Zorné pole morčat je poměrně široké, což je mimo jiné dáno jejich stavbou, neboť oči jsou umístěny po stranách lebky. Morčata tak mohou rychle a efektivně analyzovat situaci a v případě potřeby uniknout, protože vidí pohyb před sebou, do strany a někdy i za sebou.